Grigore Vieru – Poetul Copilăriei

Copilașii care cântă sunt mai frumoși,

Harnici la învățătură și mai sănătoși!

(Grigore Vieru)

 Poetul Copilăriei, Grigore Vieru, ar fi împlinit la 14 februarie 84 de ani. La Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, în cadrul Cenaclului „Conștiința Națională”, condus de scriitorul Constantin Dragomir, a avut loc lansarea culegerii de cântece pentru copii „Anotimpuri și culori”, autor Grigore Vieru, prelucrare muzicală de Eugen Mamot.

DSC_0243

Cu un cuvânt de salut s-a adresat celor prezenți Eugenia Bejan, director adjunct al BNC „Ion Creangă”, vorbind despre firea zbuciumată și biunătatea sufletului vierean, care ne-a lăsat ca moștenire o comoară poetică incomensurabilă.

 

Despre valoarea textului, pe care îl citește sau cântă copilul, a vorbit scriitoarea Maria Pilchin, redactor la editura ARC, unde a apărut culegerea.

DSC_0202

„În calitate de alcătuitor și aranjor, mi-aș dori mult ca minunatele texte și melodii ale lui Grigore Vieru, incluse în culegerea Anotimpuri și culori, să adune vocile copiilor într-un cor unit, să facă inimile interpreților să bată în unison cu muzica și timpul. Starea de spirit a tinerei generații să se înalțe la nivelul imaginii artistice a creației lui Grigore Vieru, frumusețea, sănătatea și noblețea să devină un simbol al copilăriei fericite”, – susține compozitorul și dirijorul Eugen Mamot.

DSC_0233

Studioul muzical-coral „Lia –Ciocârlia”, condus de Luminița Istrati, grupul vocal de la Liceul „Nicolae Sulac”, conducător Violeta Popescu, și grupul vocal de la Liceul „Iulia Hașdeu”, conducător Iuliana Șavca, au interpretat cântece pe versurile poetului, incluse în cartea nou apărută. Vocile cristaline ale copiilor au inundat spațiul Bibliotecii, înălțându-se până la ceruri.DSC_0281

Cu amintiri despre Grigore Vieru a venit distinsa doamnă Raisa Vieru, soția poetului. Prezenți la sărbătoare au fost și profesorul, dr. Adrian Ghicov, Vlad Matcovschi, regizor TV, dirijor, cadre didactice, muzicieni, părinți, reprezentanți mass-media. A fost o întâlnire emotivă, o sărbătoare de suflet. Înduioșată o fi fiind și steaua Vieru, care ne veghează Copilăria, Mama și Neamul.

Tamara Pereteatcu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s