Claudia Partole: „Mi-am regăsit şi eu copilăria printre voi”

După datina străbună, lăsată din moși-strămoși, invitații de onoare se întâmpină cu pâine şi sare. Astfel şi-au primit oaspeții şi elevii Școlii Primare nr. 21 „Spiridon Vangheli” din municipiul Bălţi. Le-au dat curs invitației doamna Eugenia Bejan, director adjunct al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” şi doamna Claudia Partole, poetă, prozatoare şi dramaturg. Sala frumos amenajată şi plină de elevi cu ochișori curioși, unii îmbrăcați chiar în costume naționale, au făcut ca oaspeții să se simtă ca la o adevărată sărbătoare. Din scenă au început să răsune vocile plăpânde, gingașe şi curioase ale elevilor clasei a II-a „A”, cei care au pregătit programul artistic, fiind ajutați de învățătoarea lor, doamna Lilia Tighineanu şi bibliotecara, doamna Ana Tiglea.

DSC_0085Copiii au prezentat datele biobibliografice ale poetei, au recitat poezii şi i-au adresat o mulțime de întrebări interesante. Astfel, doamna Claudia Partole a fost provocată să povestească despre cum a încercat să fie mireasă încă înainte de a merge la școală, despre cum a îngropat o păpușă, crezând că astfel o să aducă ploaia, şi cum a tăiat paltonul mamei sale ca să facă o hăinuță călduroasă pentru păpușă. Le-a povestit chiar şi despre miraculoșii cercei din copilărie. Dar pe copii i-a interesat şi despre cum e să fii scriitor, cum i-a naștere o poezie, cum apare o carte.

„Dragi copilași, sunteți atât de frumoși!!! Mi-am regăsit şi eu copilăria printre voi. Câteva fetițe şi-au legat cosița exact cum o făceam şi eu. Am mai fost în școli, dar chiar așa de frumos să fiu interogată nicăieri nu mi s-a întâmplat. Se cunoaște că toți sunteți nepoțeii lui Spiridon Vangheli, parcă ați fi sub căciula lui Guguţă”, a spus emoționată Claudia Partole.

DSC_0036

Doamna Eugenia Bejan a discutat cu micii cititori despre laboratorul de idei al scriitorului. „Fiecare dintre noi câți ochi are? – Doi, au răspuns copiii. Dar doamna Claudia Partole câți ochi are?… Cei pe care îi vedeți sunt doi. Dar de ce scriitorii sunt diferiți de noi? Nu știu exact, dar mă gândesc că scriitorii, totuși, mai au niște ochi cu care văd lucrurile mai profund decât le vedem noi”, a dialogat cu elevii doamna Bejan.

Apoi, le-a vorbit despre două cărți care ne-au dus faima peste hotarele tarii. Prima este „Floarea iubirii”, o povestire care a fost publicată într-o carte despre pace tocmai în Coreea de Sud. Această povestire, scrisă de Claudia Partole şi ilustrată de Violeta Diordiev, a fost recunoscută ca fiind cea mai deosebită dintre cele 24 de povestiri din diferite țări, incluse în cartea respectivă. Cu aceeași curiozitate, micii cititori au aflat şi despre „Lola cea frumoasă”, o poveste despre o pisică, carte care a fost distinsă cu Diploma de Onoare IBBY pentru ilustrații la un congres internațional în Atena, Grecia.

Stând de vorbă cu elevii clasei a II-a „A”, am cules multe impresii interesante. De exemplu, Diana Postoroncă, o fetiță foarte îndrăzneață, a aflat din revista „Florile dalbe” despre jurnalul doamnei Claudia Partole, unde a scris cum, în adolescență, dorea să devină învățătoare. „Am aflat mai multe detalii despre acel jurnal. Este prima oară când văd un scriitor. Doamna Partole este foarte frumoasă şi drăguță. O să caut la bibliotecă toate cărţile pe care le-a scris ca să le citesc acasă, împreună cu familia”, a mărturisit Diana.

DSC_0106

„Am citit cartea „Salba cu mărgele care plâng”, din care am învățat să nu pun mâna pe firele electrice pentru că risc să mă electrocutez. Am citit-o împreună cu părinții, pentru că am auzit că este bună şi pentru maturi”, povestește o altă elevă, Lavinia Rotari, care a avut rolul de prezentatoare.

Ariadna Livinţ, elevă în aceeași clasă: „Am recitat poezia „Am putea să fim mai buni”, care îmi place foarte mult. Aş vrea să citesc „Copilul din colivie”, pentru că mi s-a părut un pic nostimă întâmplarea cu fiul care îşi dorea foarte mult un papagal care vorbește, dar de teamă că papagalul o să povestească părinților despre tot ce face el acasă, a renunțat la această idee”.

Aliona Railean, director adjunct pentru educație şi organizatoarea evenimentului, spune că anual invită în școală câte un scriitor pentru ca elevii să-i cunoască mai bine, să dialogheze cu ei. Datorită acestor întâlniri, copiii încep să citească mai mult. „Este demonstrat că anume cărţile scriitorilor care ne vizitează școala sunt cele mai citite în biblioteca școlii noastre”, a menționat organizatoarea.

„Interesul față de lectură nu este la toți la fel. Pentru unii, drumul spre bibliotecă e ceva mai dificil. Dintre toate posibilitățile o alegem pe cea care este mai aproape de interesul copiilor. Anume întâlnirile cu scriitorii îi stimulează pe elevi ca să vină la bibliotecă”, spune bibliotecara Ana Tiglea.

DSC_0229

Cuvinte de recunoștință a avut şi directorul instituției, doamna Valentina Goiman: „Ne-am dori ca în școala noastră să avem cei mai cărturari, cei mai educați copii. Facem tot posibilul ca să promovăm cartea, lectura, bunătatea. Vă mulțumesc, dragi oaspeți, pentru timpul pe care ni l-ați acordat şi pentru donația de carte cu care ați venit. Vă mai așteptăm cu mare drag”.

„Nimic nu a fost pe nota nouă, totul a fost pe zece. Până la lacrimi m-ați emoționat. Uneori chiar tremuram așa ca Smărăndiţa popii….”, a spus la final doamna Claudia Partole, care a invitat elevii la Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret din 11-14 aprilie, unde vor primi în dar noua sa carte-surpriză „Motanul cel cu șapte vieți”.

Andrei Bordian

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s