Campania Națională „Să citim împreună!” la Bobeica

O carte bună este, firește, asemeni omului care-o citește. (Ianoș Țurcanu)

La Gimnaziul Bobeica, raionul Hâncești, învață 214 copii. Adunați grămăjoară, în sala de festivități frumos amenajată, așteptau cuminți, cu mari semne de întrebare în ochișori: Cum sunt ei oare, scriitorii?! Erau emoționați, dar se autolinișteau. Au ei destule întrebări și teme de discuție după ce au citit cărțile „Rebela” de Claudia Partole și „Poeme pe trepte încinse” de Ianoș Țurcanu, recomandate în cadrul Campaniei Naționale „Să citim împreună!”, organizată de Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”.

DSC_0157

Începând de la poarta școlii, scriitorii au primit câte un bujor de la micuții care au făcut un fel de gardă de onoare. Până a ajunge la pragul școlii s-au pomenit cu brațele pline de flori. Original și frumos! Credeam că am greșit adresa, că, poate, nea Grigore, șoferul, ne-a adus cu Bibliobusul în satul Bujor, nu la Bobeica.

DSC_0170

Oaspeții dragi au fost întâmpinați cu un colac mare, cât roata la căruță, cu fața rumenă, frumoasă ca a măicuței, un prosop brodat. Pâine și sare, așa cum e obiceiul moldovenilor de a primi musafirii.

Claudia Partole și Ianoș Țurcanu i-au salutat pe copii. Aceștea au prezentat un adevărat spectacol. Au recitat poezii, au cântat, au învățat fragmente din romanul „Rebela”. Toate sunt pe potriva vârstei lor, dar întrebări au o mulțime. Și cum să nu le afli răspunsul, dacă acești doi scriitori vorbesc de la suflet la suflet, sunt atât de sinceri și înțelepți. O întâlnire ca aceasta este o lecție, o amintire pentru toată viața. Umorul fin te face să râzi, un răspuns te face să chibzuiești la cele auzite. Întrebările tradiționale: Când ați scris prima carte? Ce vă inspiră să scrieți? au răspunsuri și istorii interesante din biografia și activitatea scriitorilor. Dar mai sunt și cele legate de Paula, personajul principal din cartea „Rebela”. Mulți adolescenți se regăsesc în acest personaj cu tot răul și binele fiecăruia.DSC_0181

Vom menționa doar câteva nume dintre cei mai activi elevi: Corina Grițuc, Sorina Hâncu, Valeriu Vrabie, Daniel Oprea, Ana Silivestru, Maria Botnari, Boris Gânu, Gheorghe Batrâncea, Adrian Ioniță ș.a. Expozițiile de carte ale autorilor invitați au trezit curiozitatea de a citi și alte pagini interesante din creația lor.

DSC_0220

A fost un eveniment plin de farmecul sărbătorii, unde copiii au primit cărți cu autografe, au fost apreciați cu aplauze și fiecare a plecat acasă cu bună dispoziție și poftă de lectură. Elevii au admirat diversitatea de cărți, albume, enciclopedii, pe care le-au răsfoit în Bibliobusul de la BNC „Ion Creangă”. La buna desfășurare a evenimentului au contribuit Ana Berehoi, director al Gimnaziului Bobeica, Raisa Lozinschi, profesoară de limba română, Ana Neagu, metodist-coordonator și Maria Tidvă, bibliotecar de la Biblioteca Publică Raională „ÎPS Antonie Plămădeală” Hâncești, cadre didactice.

DSC_0219

Tamara Pereteatcu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s