Spectacole radiofonice: de la Andersen la Creangă

În 1967, Consiliul Internaţional al Cărţii pentru Copii şi Tineret (IBBY) a decis sărbătorirea Zilei Internaţionale a Cărţii pentru Copii pe 2 aprilie, data naşterii marelui scriitor danez Hans Christian Andersen. Cu prilejul acestei sărbători internaționale, în biblioteci, școli, grădinițe și alte instituții au loc diverse evenimente de promovare a cărții și lecturii. La Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” din Chișinău se desfășoară anual Săptămâna Lecturii și a Cărții pentru Copii, care include expoziții, ateliere de lectură, ora poveștilor, întâlniri cu oameni de creație.

Ediția 2019 a Săptămânii Lecturii și Cărții pentru Copii a început cu un eveniment deosebit, organizat în Filiala bibliotecii din incinta Teatrului Republican de Păpuşi „Licurici”, în colaborare cu postul național Radio Moldova, Redacția Cultură și Redacția emisiuni pentru copii, adolescenți și tineret.

DSC_0004

Ideea acestei întâlniri, dedicate promovării scriitorilor, operelor literare prin intermediul Teatrului la Microfon, a venit de la Ludmila Alexei, redactor coordonator în Redacția Cultură. Împreună cu moderatoarea activității Eugenia Bejan, director adjunct al Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”, au mulțumit elevilor de la Liceul „Ion Creangă” (profesoare Svetlana Pîslaru, Ana Rusu) și de la Liceul „Gh. Asachi” (profesoară Alexandra Belviga), care au acceptat provocarea de a participa la prezentarea spectacolelor radiofonice  „Ion Creangă. Povestea unor amintiri” și „Crăița florilor” după povestea „Degețica” de Hans Christian Andersen.

DSC_0008

S-a auzit o melodie, apoi o voce, încă o voce… Erau actorii! Începea spectacolul radiofonic „Crăiţa florilor”, realizat după un scenariu de Victoria Tomuz, în regia artistică a Auricăi Mirca, cu participarea actorilor: Lucia Zmuncilă, Oleg Mardari, Gabriela Lungu, Galina Lazarenco, Nicu Țurcanu. După audierea unui fragment din spectacol, Olga Stăvilă, șef Redacție emisiuni pentru copii, adolescenți și tineret, şi Victoria Tomuz au povestit despre etapele realizării unui astfel de spectacol, au răspuns la întrebările curioşilor și i-au îndemnat să asculte Radio Moldova, în primul rând „Ora copiilor” şi „Teatru la microfon”.

DSC_0009

Spectacolul „Ion Creangă. Povestea unor amintiri” la fel a avut priză la public. La această producţie a Redacţiei Cultură de la Radio Moldova a muncit o echipă numeroasă de profesionişti: Ludmila Alexei, autoarea scenariului, Andrei Sochircă și Olga Șveț, responsabili de regia artistică, Lilian Secară, regia sonoră, și actorii: Vitalie Rusu, Dan Melnic, Anatol Durbală, Iurie Gologan, Angela Cărăuș, Nicu Țurcanu, Natalia Prodan, Victor Drumi, Constantin Adam, Jan Cucuruzac, Ion Munteanu şi Ion Nicov. Despre importanța acestui spectacol a vorbit autoarea scenariului și Svetlana Sîrbu, redactor-șef al Redacției Cultură.

DSC_0076

O adevărată pledoarie „pro lectura” a avut actrița Gabriela Lungu, director al Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță”. Prin exemplul propriu și al fiului său, le-a demonstrat elevilor că lectura joacă un rol foarte important în dezvoltarea intelectuală a fiecăruia dintre noi, indiferent ce ocupație sau profesie avem. Mai ales atunci când comunicăm cu oameni din alte țări, ne dăm seama de deficitul de cunoștințe pe care îl avem despre cultura și literatura noastră. Este important ca elevii să citească acum, la vârsta copilăriei și adolescenței, cât de mult pot, pentru ca să nu regrete mai târziu pierderea timpului.

DSC_0037

Atmosfera plăcută și prietenoasă din cadrul întâlnirii a fost întreținută și de Eva Alexei, eleva clasei a VI-a la Liceul „Prometeu-Prim”, care a interpretat două melodii la pian.

Andrei BORDIAN

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s