Au depănat propriile povești

Ajuns la cea de-a IV-a ediție, concursul povestitorilor „Hai mai bine despre copilărie să vorbim”, desfășurat în cadrul „Zilelor Creangă”, a adunat de această dată circa 100 de elevi de la mai multe licee din Chişinău. Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, organizatorul concursului, a creat toate condiţiile necesare ca fiecare să-şi poată spune povestea. Din cele două săli pline cu elevi, însoțiți de profesori şi părinți, se tot auzeau voci de copii, mai mari şi mai mici, care povesteau despre șotiile, năzbâtiile, peripețiile lor sau ale părinților şi bunicilor.

Toți cei prezenți au fost salutați de Eugenia Bejan, director adjunct al BNC „Ion Creangă”, care a menționat că în aceste zile, în perioada Festivalului „Zilele Creangă”, se organizează mai multe activităţi culturale pe ambele maluri ale Prutului, inclusiv la Iaşi, la Bojdeuca lui Ion Creangă. „La prima ediție a acestui concurs, participanții au venit cu fragmente din „Amintiri din copilărie” de Ion Creangă. De la a doua ediție şi până la cea curentă, ne-am zis că este mai bine să perpetuăm acest spirit crengian şi să încurajăm generația în creștere să-şi etaleze talentul de povestitor şi să povestească despre întâmplările din copilăria lor, a părinților, a bunicilor. Nu ne-am așteptat la atât de mulți participanți. Concursul merită să fie organizat la nivel național ca să readucem în contemporaneitate plăcerea povestitului”, a adăugat doamna Bejan.

DSC_0005

Liliana Bejenaru, învățătoare la Liceul „Mihai Eminescu”, a venit la concurs cu patru elevi. Trei dintre ei au povestit întâmplări despre căpșunele, pere şi roșii. Iar Vlad Gherghelaş din clasa a IV-a, care a venit îmbrăcat în costum național, a ales o întâmplare amuzantă de la pescuit. „Pentru că la oraş Vlad nu prea are parte de multe peripeții, a plecat la țară, acolo unde are o bunică, dar şi o străbunică. Deci, a avut de unde să se inspire! Împreună cu bunica a așternut pe hârtie întâmplarea de la pescuit, apoi a cerut şi ajutorul meu. Am lucrat cu fiecare elev în parte. Este pentru prima oară când ei participă la un astfel de concurs”, a menționat învățătoarea.

DSC_0011

„Într-o primăvară, când am plecat la țară, am avut parte de o surpriză – am văzut că bunica are 30 de puișori micuți, moi, drăgălași, care mi-au plăcut foarte mult! Când am rămas singură acasă, fiind fată responsabilă, am decis să le fac o baie, cu săpun. Le-am pus așa de mult săpun că din galbeni s-au făcut albi. Trebuiau uscați, desigur! Ce imagine mai era! În mijlocul ogrăzii, stau întinși pe sfoară 30 de puișori…”, este o mică spicuire din povestea Alexandrei Kuzacova, elevă în clasa a VIII-a la Liceul „Mihai Eminescu”.

DSC_0020

După tocmai 100 de povești interesante, membrilor juriului, format din scriitori și jurnaliști, angajați ai BNC „Ion Creangă”, le-a fost dificil să desemneze câştigătorii. Pe locul I s-au clasat următorii elevi: Amelya Sîngereanu (clasa a IV-a, LLMTI „Socrate”), Polina Cebotari (clasa a III-a, LT „Elena Alistar”), Andreea Druță (clasa a VI-a, LT „Orizont”), Alexandru Savva (clasa a VII-a, IPLT „Da Vinci”); locul II: Simion Xenofontov (clasa a IV-a, Școala Primară „Prometeu-Junior”), Dumitru Roșu și Ecaterina Roșu (clasa a III-a, IPLT „Principesa Natalia Dadiani”), Victor Zbancă (clasa a V-a, IPLT „Da Vinci”), Oana Crețu (clasa a VIII-a, LT „Prometeu-Prim”); locul III: Paula Pavilescu (clasa a III-a, LT „V.Vasilachi”), Sofia Lazarenco (clasa a III-a, LT „Elena Alistar”), Valeria Todică (clasa a VI-a, IPLT „Da Vinci”), Bianca Moldovanu (clasa a VIII-a, LT „Ion Creangă”).

DSC_0038

Una din câștigătoare, Amelya Sîngereanu de la Liceul de Limbi Moderne şi Tehnologii Informaționale „Socrate” a fost ajutată de o profesoară de artă teatrală, dar cea mai mare susținere a avut-o de la mama sa, care a însoțit-o la concurs. S-a inspirat dintr-o întâmplare de-a bunelului, de pe când era copil, care trebuia să ducă covata unei rude de la care o împrumuta-se. Pe drum, așa cum putea să facă şi un oarecare alt ștrengar, s-a urcat în covata mare de lemn şi s-a jucat în ea până a crăpat-o. După acest concurs, Amelya spune că va continua să scrie şi alte povești.

DSC_0050

„Să continuați să discutați cu părinții, cu bunicii voștri, ca să aflați mai multe despre viața, copilăria şi tinerețea lor. Iar toate aceste povestiri, vă sugerez să le scrieți şi să le păstrați în arhiva de familie. Peste ani vor fi de o mare valoare”, le-a spus elevilor Maria Harea, șef secție „Dezvoltare în biblioteconomie și știința informării”, BNC „Ion Creangă”, membru al juriului.

DSC_0107

„Să nu învățați poveștile doar pentru concurs, dar pentru plăcerea proprie. Vă dau un sfat bun: Să nu stați cu telefonul în mână, cu ochii la calculator şi cu urechile la televizor. Să vă duceți la țară cât mai des posibil, să alergați desculți, să citiți în natură”, i-a îndemnat pe „povestitori” un alt membru al juriului, scriitorul Constantin Dragomir.

Președintele juriului, scriitoarea Claudia Partole, spune că fiecare îşi are povestea sa, dar e minunat să mai și putem s-o spunem și altora: „Cu ajutorul vostru, dragi copii, parcă am trecut din nou prin anii copilăriei. În multe năzbâtii chiar m-am regăsit şi eu. Mi-ați amintit de jocul cu anotimpurile pe care îl uitasem. Bunicii noștri erau mari povestitori! Când își povesteau copilăria, parcă erau frați cu Ion Creangă”.

DSC_0098

Toți participanții au primit diplome şi cadouri şi au plecat acasă cu gândul: „Oare ce poveste voi spune la următoarea ediție a acestui concurs!?”

Andrei Bordian

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s